Protestantse Kerk in Nederland
 
 
 
Profielschets Nederhorst den Berg Profielschets Nederhorst den Berg
Het dorp Nederhorst den Berg ligt in Noord-Holland, regio Gooi en Vechtstreek, in de driehoek tussen Weesp (sinds 2022 gefuseerd met de gemeente Amsterdam), Bussum en Hilversum. Het grenst enerzijds aan de Vecht, anderzijds aan de Spiegelplas, een uniek natuurgebied, opengesteld voor recreatie.

Nederhorst telt circa 5600 inwoners en maakt sinds 2002 deel uit van de burgerlijke gemeente Wijdemeren, die verder bestaat uit de dorpen ’s-Graveland, Kortenhoef, Ankeveen en Loosdrecht. Men vindt er land- en tuinbouw en kleinschalige industriële activiteit naast enkele jachthavens en een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt. Er zijn drie basisscholen waarvan één van protestantse signatuur. Per 1 januari 2027 zal Wijdemeren samengaan met de burgerlijke gemeente Hilversum.

Nederhorst den Berg dankt zijn naam aan het kasteel De Nederhorst dat dateert uit de 13de eeuw én aan een daarnaast liggende zandheuvel (de Berg). Deze is ontstaan door opstuwing van landijs tijdens de ijstijd.
Op deze berg is in de 8e eeuw door een volgeling van Bonifatius een kerk gesticht. De oudste delen van het huidige kerkgebouw dateren van rond 1180. Sinds de Reformatie worden hier de protestantse erediensten gehouden. De Willibrordkerk is een Rijksmonument en behoort tot de 30 oudste kerken van Nederland. Het wordt gezien als de mooiste kerk van de Gooi- en Vechtstreek. Ondanks vele veranderingen in de loop van de eeuwen heeft het kerkgebouw haar eigen historische karakter behouden. In 2007 heeft er een herinrichting plaatsgevonden, waarbij het interieur van de kerk weer in de oorspronkelijke opstelling is teruggebracht. De kerk is ’s zomers op zaterdagmiddag opengesteld voor het publiek.

Tot het midden van de 20ste eeuw bestond het dorp uit twee kernen: Nederhorst en Overmeer, met een bevolking die voornamelijk bestond uit agrariërs en ambachtslieden (wasserijen). Er zijn nieuwe wijken gebouwd, waardoor de bevolking groeide en veranderde van samenstelling. De ruimte tussen de twee kernen werd opgevuld. Nederhorst den Berg kent geen hoogbouw en heeft zijn landelijk karakter weten te behouden.

De inwoners van het dorp worden “Bergers” genoemd. Zij werken maar ten dele in de plaats zelf: velen hebben hun werkkring in Amsterdam, Weesp of het Gooi.
De huidige samenstelling van de bevolking is dus nogal gevarieerd.
De sfeer in het dorp is gemoedelijk en open, mensen van buitenaf zijn welkom. Bergers zijn actief en bereid de handen uit de mouwen te steken. De onderlinge inzet is groot. Er vinden veel activiteiten plaats die door vrijwilligers worden gedragen. Een ervan is de kunstijsbaan die ieder jaar tussen eind november en begin januari veel belangstelling trekt van jong en oud.

Meer informatie over Nederhorst den Berg

Geschiedenis van Nederhorst den Berg
Burgerlijke gemeente Wijdemeren
terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 04-05-2025 om 10:00
meer details

Koffieochtend
datum en tijdstip 07-05-2025 om 10:00
meer details

 
 


Protestantse gemeente Nederhorst den Berg - Willibrordkerk - Kerkstraat 32 - 1394 CX - Nederhorst den Berg